Friday, October 30, 2009

Tutup

For reasons, I'll announced this blog will be officially close.

Million thanks for those who're supporting me, tru comments and read all of the crappy things here.
Sayonara...~ till we meet again. :)

Thursday, October 15, 2009

Breguet

Source; Wikipedia:
"Breguet is a manufacturer of luxury watches, founded by Abraham Loius Breguet in Paris in 1775. Currently part of The Swatch Group, its timepieces are now (since 1976) produced in the Vallée de Joux in Switzerland. Breguet is one of the oldest surviving watch-making establishments and is the pioneer of numerous watch-making technologies, the most notable being the tourbillon, invented by Abraham Louis Breguet. Breguet has recently introduced a line of writing instruments as a tribute to writers who mention or feature Breguet watches in their works. Breguet watches are often easily recognized for their coin-edge cases, guilloché dials and blue pomme hands (often now referred to as 'Breguet hands')."




Tradition wristwatch in 18-carat pink gold. Hand-wound mechanical movement in rose goldplate. Dial in black electroplated 18-carat gold, hand-engraved on a pink engine, off-centered at 12 o'clock. Power-reserve indication engraved on the front and back of the movement. Breguet overcoil. Sapphire caseback.
credit to; www.breguet.com





OK. I want this. First I found this fabulous creation while reading the newsweek magazine. I couldn't move my eyes from keep looking at this tremendous watch. Actually, I love the  model. Its tourbillon concept which is we can directly see the mechanics of watch escapement is really awesome. For me, this is a piece of art. Whereas, by looking at the time while you can see it's working. How the gear rotates, how it's fuctioning and yes, others might think I have a weird taste because normally women like things with diamonds or other fancy things with the bling-bling concept. But it is not really weird, because it is Breguet!!! I love the masterpiece and the quality. Millions thanks to Mr. Abraham Loius Breguet, the master of watchmaker for the marvelous invention.  Nothing much if I said no brand better symbolizes the mastery of watch-making today than this, the brand of the Master watch- maker.. eheee! :)

P/s: I wish I got this piece of art for my next birthday present!! hehe :P

Wednesday, October 14, 2009

Craving!!

I just arrived from Lumut. Really craved for a slice of Secret Recipe's cake. I don't know. I just craved for it since I saw pictures of a friend of mine celebrated the birthday. You know, when I crave for something, I'll make sure I'll get it. haha! So, here I'm. I took the car key and a bunch of students lab report. Yes, I'm planning on marking the reports while enjoying eating the cake! Then, I drove all the way to Lumut alone. Nope, I'm not inviting anyone to accompany me. I just want to enjoy the moment of driving the car alone and reset the depression mode that seems to appear slowly.

Oh, actually I loved when I'm eating alone while others observe me. haha! Hey, don't blame me for the attention. I bet you, who's not looking when a young sophisticated lady enter the premise alone. Of course I'll be the center of attraction. *ehem* :P Others might be wondering, why she's having the dinner alone and not with her friends, bf or family. ehee! And they will keep their eye on you until someone coming.

Ok, enough of being sangat-sangat perasan! LoL. Next, the waitress came and passed the menu. I looked on the menu for about 5 minute and ordered caffee latte with a slice of choc mud cake! ^^ While, waiting for ordered, I started marking reports. I observed around and suddenly my eyes caught a good views. A pair of couple! I can't stop looking at them and yeah, I'm thinking of craps! (oh, I think I shouldn't write the details here. lol). A few minutes later, a quite good looking waiter came and served the drink and the cake. When he opened his mouth and talk to me, I know he's not a Malaysian. I think he's a bangla, kot. Unlucky me.. haha!! Thanks for the food, I stopped looking at the annoying couple. Then, here comes a good friend of mine, kelise who's stole the lime light from me. haha! He had a meeting till 9 pm and not having dinner yet. Thus, I invited him to join me despite the fact that I already ate the cake. Ehee, sorry!

He's having spaghetti bolognese and an apricot juice. I'd accompanied him (or should I said he's the one who's accompany me? :P) while marking the reports and we had quite a nice conversation. Talking about the past and others crappy things... also sharing the thoughts. Thanks to you. Finally I can stop thinking about something that always bothering me. Although it is just for a while :)

Time's so fast. It was almost 11 pm ( the restaurant will close at 11 pm). Then, kelise went to the counter to pay for his part while I'm clearing and arranged my stuffs. Before that, I already warned him not to pay mine and he said 'ok'. When I went to the counter and asked for the bill, the boss said mine already paid. heh? Kuang asam! Sempat lagi kene scam dengan ko ye, kelise. grrr~!! But, thanks for the treat and chats... :)

the reports... 
 
Caffee Latte.. 

5 sachets of sugars..p/s: I think I put to much sugar..but I loved the taste! :)

a slice of choc mud cake! yummy~ ^^


p/s: Oh, don't blame me of going there and not asking anyone to go with. I just need a moment for myself. I'm not the type of sticking with others 24/7. I know, sometime I'd being selfish like kelise said or kejam perhaps? But I had enough, I guess. I'm tired of being nice while others took advantages on me. I think experiences taught me alot. Don't easily fall for people words. Today they will treat you nicely and later they didn't even care for you. So, be careful and Cheer up, babe!! ^^

Tuesday, October 13, 2009

Msc update





for clearer view, clicks on the image :)

I just finished progress presentation on my Msc study with my supervisor, Dr. Chandramohan. Felt a bit relieved, because I'd completed the first objective and everything goes smoothly as planned. There is a long way to go. I have 3 more objectives to be completed. Hopes I can finish the study at the end of next yr. Insyaallah.. :)

During the meeting, I realized something important, which is I started to love this field. I'm not really sure about it. But I just want to put everything to an end. Thus, I can get out from this UTP-old-world (read: old defines 6 years study at here) to the real-challenges-world outside there. So, I need to give my very best to achieve the target. I truly want to try something new, meeting new faces, and have higher payment that suits my qualification.

Okay. Fighting! ^^

Monday, October 12, 2009

Saya mahu

Dulu, masa belajar dan dapat duit scholarship tak penah ingat untuk saving. boros sungguh! semua duit dihabiskan untuk diri sendiri. da hobi pon shopping, memang terbaiklah setiap kali scholarship masuk. tapi, sekarang da lain. Setiap kali gaji masuk, macam-macam yang perlu difikirkan. duit kereta, duit insurance, duit sewa hostel, duit kad kredit... sume perlu dibayar. juge duit bulanan buat mak dan ayah tidak dilupakan. juga duit untuk pulang ke Penang setiap bulan minggu. hehe. itulah, bila da b'kerja dan ada komitmen, jarang sket nk fikir pasal diri sendiri, perlu dahulu kan family dulu. then, barulah fikir pasal diri sendiri. ini baru single. cube bile da kawin nanti. lagilah tak ada mase nk fikirkan untuk diri sendiri. mane dgn anak-anak lagi, suami lagi.. mak ayah kte, mertua kte. sume nk kene fikir.

jadi, sementara masih belum berkahwin, apa salahnya kite cuba capai apa yang kte impikan selama ni, kan? mcm orang lain juga, saya pon ada impian.. :)

- saya mahu belajar bermain piano ; saya suka dgr alunan melodi piano. dan ada juga teori mengatakan jika kte mengandung dan mainkan piano untuk baby yang dikandungkan, ia boleh merangsang pertumbuhan baby. oh, boleh saja kalo mahu memperdengarkan drpd Mp4, ipod, atau CD. Cume, saya lebih suka kalau saya yg mainkan sendiri. ehee :)
- saya mahu belajar berenang dengan bagus ; ini mmg saya nak! ada sape2 yang mahu jadi jurulatih renang saya? ^^
- saya mahu cube bungee jumping ; sgt thrill kan? sukee dan teringin amat!!
- saya mahu mendaki gunung- gunung di Malaysia ; bukit kledang yang kat area Falim tu pon xsampai2 lagi. haha!!
- saya mahu membuat landskap sendiri di hadapan laman rumah saya ; biar cantik sket halaman rumah mak dan ayah. nanti bile kenduri kahwin, barulah lawa rumah~ hihi :P

Harap-harap saya dapat capai apa yang saya impikan tu. tak banyak pon, asalkan ada duit semua jadi. hehe! sebab itulah kena saving. dan, alhamdulillah. sekarang, tabiat saya yang ske shopping tu da b'kurangan. kalo beli pon, beli apa yang perlu. dan sekarang ni pon jarang makan di luar. dtg office pon bawak bekal. haha! dulu time skolah, mak nk masakkan untuk bwk bekal, pon tanak bawak. skan sanggup bangun pepagi or masak before g tido.. nak jimatlah katakan. :) tapi, siyes xtipu. sejak bwk bekal dan jarang makan diluar, mmg dpt capai objektif untuk saving. yay!^^ bukan ape, kalo makan di luar kosnye lagi tinggi. jadi, lebih baek masak. kan, jimat!!! :)

Sunday, October 11, 2009

weekendless~

uh, sgt busan di office sorang2. saya rajin? oh, tidak.. tak berapa rajinlah sgt kan kalau takde keje yang bertimbun-timbun dan esok perlu hantar beberapa keping presentation. juga pada masa yang sama perlu prepare slide dan present segala bagai update untuk master. haha! padan muke saya kan. sapa suh buat kerja last minute. lab report student juga banyak yang tidak disentuh untuk marking lagi. huuu~ help! i need some extra hands and brains pls~ aduyai..

weekend di office sgt2lah terasa loser. haha! workholic? tolong jangan lekat tag itu pada saya. saya bukan si workholic. saya hanyalah si last minute. sungguh tidak manis berperangai sebegini kan? henshin!! lol~ lepas masak lunch td, makan-makan kejup sambil-sambil layan korean drama... serta membuat sedikit bekal untuk dijadikan dinner kalau-kalau terpaksa pulang lewat. lalu saya terus menuju ke office. *sigh* hari ini hari ahad. saya mau rehat lebih pls.. wuuu~ T_T

ok. selesai merungut. daa~

Papa saya nama dom


Ok. baru je pulang dari midnite bersama yani, apis n nabe. saya dan mereka bertiga telah menonton filem Papadom yang berjaya mengondol beberapa pingat di Festival Filem Malaysia. Tahniah! Review saya? 4.5/5. mmg sgt2 best dan lawaknye unexpected sgt2 dan buat saya gelak tak henti-henti. best, ok! Sile lah gi tgok.. ^^ sgt suke tgok aksi liyana jasmay yg gedik ala2 cute!! mmg cute! suke2! best~ dan dressing arwah kepada mak miasara. sgt kelaka amat. ikot theme sungguh. haha! suke juge dgn lakonan afdlin. juge suke dgn lakon Que haidar. best amat!!  sgt2 kelakar que dlm cite neh. best2, lagi! dan prof balqish @ vee.. hawt amat2!! sukeee~ sebenarnye, susah untuk saya komen bagi mana2 filem melayu. tapi. serius, filem papadom ini anda anda patut tonton di pawagam. berbaloi amat. sumpah, tak tipu! heee~ at least, for me lah kan.. tp, ley dikatakan satu hall cinema td suke kot tgok filem neh. besst!! kalo nk suh sy g beli tiket wayang skali lg n nk ajak sy g tonton cite neh skali lg pon bley. best!!!  saya rasa mungkin disebabkan susun atur dan garapan dialog yg bagus dan lakonan yang mantap drpd pelakon2 membuatkan filem ini berjaya. Tahniah sekali lagi! oh, saya suke juge lagu yang de lirik 'miasara..' dan lagu yang de lirik 'beli aiskrim 2.. '. mane ntah nk cari.

p/s: Que sgt sweet dan cute bile last scene tu. cumelllllllllllllll~!! so, lelaki-lelaki.. silelah pakai baju teddy bear ye. kalo agak2 segan nk pakai ke ape, pakai lah jacket. sng sket nk ngorat nnt. lol!
p/s/s: ouh, rumet bru buat blog!! haha~ tahniah untuk rumet juge.. hehe :)
p/s/s/s: oh, saya dah tonton. anda bagaimana? hehehe :P

Lets Jum!!!!!!!!!~

Friday, October 9, 2009

Hari ini hari Jumaat...

Cikgu Bahasa Melayu pernah cakap, kalau nak mulakan ayat dalam karangan kena mulakan dengan huruf besar. Kalau tak, kena potong markah (eh, btol ke? lupe laa.. :P). Sekurang-kurangnya, tatabahasa kena betul. Tak boleh ada shortform singkatan perkataan. Tidak boleh juga campur adukkan Bahasa Melayu dan english Bahasa Inggeris. Duduk atur koma [,] dan noktah [.] juga perlu betul. Tidak boleh ada pengulangan perkataan dan perlu warnakan penulisan dengan segala bagai perumpamaan dan peribahasa. Barulah nampak berbunga-bunga dan cantik bila dibaca. Haa.. Ejaan juga kena betul tau!! :)

Jadi, hari ini hari Jumaat. Selalunya hari Jumaat adalah hari yang paling best buat saya. Sebab selepas waktu bekerja saya akan bersiap-siap untuk pulang ke Penang. Yay!!!~ Saya suka sangat pulang ke Penang. Hehe... Tapi, hari ini tidak. Sebenarnya, bukan setiap minggu saya dapat pulang ke Penang. Mungkin bulan Ramadhan lepas saya pulang setiap minggu Tapi, tidak untuk bulan-bulan yang lain. Saya perlu juga kawal perbelanjaan. kalau tidak, terlebih pula nanti. Sekarang saya perlu beringat-ingat. Banyak duit yang perlu disimpan untuk kegunaan dan kepuasan diri sendiri juga untuk keluarga yang terchenta dan juga untuk saat-saat genting.

Sebenarnya, hari ini tidaklah seteruk mana. Buat kesekian kalinya saya pakai baju kurung ke office pejabat. Lama juga tidak menyarung jenis baju tersebut. Dulu, waktu saya undergraduate lebih daripada 20 pasang baju kurung tersusun di dalam almari. Boleh pakai sebulan setiap satu baju yang berlainan. Tidak perlu dibasuh pun, boleh. Haha! Berbeza dengan sekarang. Boleh kira dengan jari berapa pasang baju kurung yang saya bawa ke sini. Bukan apa. Cuma kerja saya sekarang kebanyakannya di dalam makmal. Jadi, salah satu peraturan makmal ialah tidak boleh memakai sebarang kain/skirt di dalam makmal. Sebab itulah saya hanya memakai seluar sepanjang waktu. Kadang-kadang agak bosan. Disebabkan hari ini saya perlu menyiapkan progress report dan slides presentation untuk quater meeting di PPM, jadi saya membuat keputusan untuk memakai baju kebangsaan Malaysia itu. Lagipun hari ini hari Jumaat. Teringin, ok!

Alhamdulillah, kerja-kerja berjalan dengan lancar walaupun tidak sempat untuk siapkan semua. Mungkin akan disambung hari Ahad nanti. Jarum jam menunjukkan angka enam. Alamak! Da lewat. Saya cepat-cepat bersiap dan bergegas pulang ke bilik. Sesampai di bilik, saya bersiap-siap pula untuk menukar pakaian. Hari ini terasa ingin Jogging. Tiba-tiba rumet menegur, " Aik, baju jogging pon nk kene iron ke? " sambil-sambil die membuat muka hairan. " err.. kenapa? taley gosok ke?", giliran saya pula membuat muka pelik. "haha.. tade. tak penah nampak orang gosok baju gi jogging je.. ", rumet membalas. " Ala, Suzi.. da terbiasalah..nak cemane kan.. ". OK, siap!! Mari berlari...~ Sebelum tu, kenalah panaskan badan dulu sambil- sambil tunggu Suzi bersiap. 5 minit menunggu, Suzi tak juga keluar. Tadi dia ada pesan kalau dia lambat, dia suruh jogging dulu.

Jogging. Seorang. Hanya beberapa ratus meter daripada Dewan Chansellor, baru saya nmpak kelibat Suzi yang akhirnya dapat mengejar. Saya mula memperlahankan langkah menunggu Suzi dan kami mula berlari bersama-sama. Lama juga rasanya pusing-pusing UTP, dah lenguh rasanya kaki saya ni. 7.15 sampailah kami berdua di bilik. Masing-masing kepenatan. Tanpa berlengah saya rendam dahulu baju-baju yang tidak dibasuh lagi di dalam baldi sementara saya menyejukkan badan dahulu sebelum mandi. Alang-alang tu, bolehlah basuh baju sekali.

Baju siap dibasuh dan direndam dengan pelembut fabrik. Saya biarkan dulu di dalam baldi. Biar wangi sikit baju-baju tu. Mungkin dalam jam 11 malam saya akan jemur. Sementara itu, saya kebosanan. Serius. Saya sangat-sangatlah bosan. Saya tak tahu macam mana nak gambarkan kebosanan saya ini dalam bentuk bicara. Betul. Apabila saya bosan, saya rasa nak memasak sesuatu untuk diri sendiri atau makan sesuatu. Tapi, saya kan baru lepas jogging. Baru saja habis pecahkan lelemak. Mana boleh buat lemak balik, kan?

Saya masih lagi bertahan. Dan terus bertahan... Saya da habis tgok drama Jepun (Aishiteru~kaiyo). Dalam lappy saya ni, sudah habis stok-stok hiburan terbaru. Semua ini gara-gara DC++ yang hampir seminggu kena ban.  Habis semua orang jadi bosan. Harapkan DC++ di ban, tapi internet masih lagi semput macam siput-yang-lembab-berjalan-yang-lagi-lemah-sebab-tak-dapat-makan-seminggu. Perlahan kuasa sejuta rasanya. Haishh! Server K5 underground forum juga down. Gtalk pula macam biskut chipsmore. Sekejap ada, Sekejap tak ada. haissshh!! Tapi, saya tetap gagahkan diri untuk mencari hiburan untuk diri sendiri. Saya tabahkan hati klik pada dada Gtalk. Saya klik pada 3 mangsa. Kaped, Akay dan Peja. Hahaha! Kesian mereka. Paling kesian, Kapedlah. Dipaksa untuk melayan kebosanan saya. Maaf! hehe. Rasanya tahap kesabaran saya pada tahap maksima. Tak tahan dengan ketidakbetulan connection Gtalk, saya merayau-merayau pula ke bilik osmet. Kacau-kacau setiap sorang. Puas. Pulang ke bilik semula dan.. bosan lagi. Nampak Yan tengah melayan drama korea dan filem yang belum saya tengok. Saya mintak tolong Yan transfer ke dalam external hard disk cik pah.

Sementelah menunggu, saya selesaikan dahulu urusan jemur-jemuran. Siap! ' Wah, nak tgok muvie. tak kan tanak masak ape-ape kot? hurm, teringin megi tom yam lah! nk coke yang kaw-kaw sejuknye... bley x? hoyeaahh~ bley2!!', nafsu makan membuak-buak menghasut minda. Adeh! Tanpa lengah saya mencapai sebungkus mee MAGGI perisa tom yam dan mengambil beberapa keping syiling untuk dimasukkan ke dalam sebiji mesin yang menelan duit lalu mengeluar seketul air tin yang amat lah best rasa sejuknya itu. MAGGI siap! Air siap! Lalu saya klik pada fail Talentime. Belum pun sempat cerita bermula, tiba-tiba rasa bosan menjengah minda. Tidak semena-mena jari jemari sibuk pulak menekan nombor Kelise.

"Assalammua'laikum. Hello, kelise.. ko tgah wat pe? kate nk g KL?", saya memulakan perbualan. Dan perbualan berlarutan selama seminit dan selepas itu, "eh, kelise. sori2. aku lupe. actually, aku tengah nak makan megi nih. hihi. saje je call ko. aku busan. nanti pas aku abes makan, aku call ko blk eh". Ini lagi seorang mangsa kebosanan saya. Maaf, juga! Dan saya meneruskan kembali urusan yang tergendala tadi. Sedap! Walaupun hanya sekadar mee segera, tapi serius sedap! Tak apa. Lupakan pasal kesedapan mee segera tu. Mee segera habis. Saya bosan kembali. Oh, lupa! Cerita Talentime. Saya tekan 'play'. Hampir 2 jam filem tersebut dan hasilnya, saya suka karya Allahyarhamah Yasmin Ahmad (al-Fatihah buat beliau). Unik. Itu apa yang saya boleh terangkan dalam satu perkataan. Yang lain-lain, kamu nilai sendiri.

Wah, masa sudah makin menginjak ke pagi. Esok banyak aktiviti menarik yang menanti. Ada dua rumah terbuka yang perlu saya hadiri. Satu, rumah Kak Ros. Rakan sekerja saya. Dua, rumah Dr. Azmi. Saya pernah ajar anak dia tuition. Ingat juga dia, untuk jemput saya. Terima kasih!.Sangat suka. Esok adalah hari jalan-jalan cari makan. Seronok!! Makan adalah salah satu aktiviti yang saya paling suka. Yaayy!!~

OK. Mahu tido. Mahu simpan dan kumpul tenaga untuk esok pula. Selamat Malam. :)

Nota kaki: Sebab sangat-sangat bosan, maka wujudlah entri yang saya rasa agak panjang dan agak menyampah untuk kamu baca. haha! Jangan salahkan saya. Tolong salahkan ITMS. Siapa suruh mereka ban DC++. grrr~~, Marah! Dan syabas juga untuk mereka yang berjaya membaca entri yang agak meleret-leret dan penuh dengan kebosanan ini hingga habis. Terima kasih daun keladi, jemput-jemputlah baca lagi! ^^

Not too much, but just a lil bit HAPPY :) and I think that's enough for me..

I'm HAPPY
I do know why.
and
I'm just waiting here.
for
one SWEET day...
when he came back to this land for real
and
stand in front of me!! :)


p/s: even tho this might be an imaginary, but who cares~ hahaha!!
u, thanx for the texts. 
maybe it's nothing for u. but it's something for me..

Thursday, October 1, 2009

STOP!
in the name of  LOVE ~
before you break my heart...

Tuesday, September 29, 2009

Saje Je

Terlalu banyak berfikir... tidak bagus juga kan? Itu lah, lain di fikir.. lain pulak yang dibuatnya. Haru! Boleh jadi tua gamaknya. Sikit sikit fikir begini, sikit sikit fikir begitu. Sampai bila sudahnya. Bisa menimbulkan garis garis halus di wajah sungguh! Jadi bagaimana? Tepuk dada tanya selera? Heh..~ Dulu mungkin phrasa itu boleh diguna pakai, tapi jikalau mahu mengaplikasikan pada manusia yang berhati batu ini... rasanya payah! Ikut suka kepala dia saja, bila tergadah baru tahu menyesal dan nak mengaku salah. Masa tu, keluar air mata darah sekali pun dah tak guna dah. haih~ manusia... manusia... macam macam peel betul.

Tengoklah tingkahnya sekarang, suka sangat mengikut kata hati. Kononnya dialah yang betul bagai. Kadang, bila difikir fikir boleh diguna pakai juga kata kata yang keluar dari bibir manusia yang satu itu. heh~! Cukup cukuplah mengimpikan sesuatu yang tak tercapai dek akal. Bodoh, bukan? Objek asing yang hanya beberapa kali melilau di depan mata, dipuja dan digilai. Sedangkan benda benda lain di depan mata, langsung tidak diendahkan. Padahal entah apa nilai objek tersebut tidak diketahui. Inilah resmi manusia... gajah di depan mata tak nampak, walhal kuman di seberang laut nampak pula!

Hmpph!!

Saturday, September 26, 2009

Eternal Flame- Bangles


Hope you guys enjoy this song and clip~~!! ^^
p/s: currently I'm always listening to this song.. ngeee~

Friday, September 25, 2009

Peliklah!!

Malam ni, ntah la nape.. rase pelik sesangat. xtau macam mane nk describe rase tu. aku rase mcm nk isolate diri aku drpd sume org. aku rase mcm nk duk sorg2 lam gua. pernah terlintas di fikiran aku untuk berhijrah ke suatu tempat, di mana tidak seorang pon mengenali aku. pernah juga terlintas di benak ku untuk menukar phone no. dan mulakan hidup yg baru. tapi, kenapa?? ntahlah.. aku sendiri tidak pasti dengan jawapan yang patut aku nyatakan. apa yg aku tau, malam ni betul-betul pelik. tiba-tiba rase ganjil muncul dalam diri aku.

kadang terasa seperti si kalah yg lari dari medan perang. tidak pon sempat bertarung sudah mengangkat bendera putih. tapi, hati tetap degil menidakkan setiap butir fakta yang ternyata. sungguh begitu tegar sang hati. tapi, sedari kecil mak memang selalu bercerita. aku memang degil. mungkin perangai degil tu semakin menjadi-jadi.. adeh!!

atau mungkin aku boleh salahkan hormon? kerna munculnya rase janggal yang jarang melewat diri.. ya, mungkin juge. tapi...
Ntah, lahhh~

P/s: aku tau, aku tidak perlu lari. tp, jika sunyi hadir mengantikan jasad ini.. harap kalian dpt memahami situasi diri.

Tuesday, September 22, 2009

Eros and Thanatos



humans were driven by two conflicting central desires: the life drive; Eros (survival, propagation, hunger, thirst, and sex) and the death drive; Thanatos (an urge inherent in all living things to return to a state of calm: in other words, an inorganic or dead state).

 Think about it...~ 

Friday, September 18, 2009

Selamat Hari Raya!!!

Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin to my dearest family, friends and readers.

to those on their way back to kampung, please drive safe. Looking forward to hanging out at all your open houses! Muahahahaha.

Again, a warm selamat hari raya wish to all. If anything that i do wrong, mistake that have ever hurt you, please forgive me, sincere from the bottom of my heart. May the coming of Syawal would be the month of forgiveness to all of Muslim.. Amin..

p/s: Berhati-hati di jalan raya, makan pun berpada2 la yer~ jgn main mercun, ok! kalo nk men tu, ajak ah skali. hik3 :P

Wednesday, September 16, 2009

Akai Ito

Akai Ito @ Red Thread
also referred to as the red thread of destiny or red thread of fate.
"An invisible red thread connects those who are destined to meet, regardless of time, place, or circumstance. The thread may stretch or tangle, but it will never break."
- an ancient Chinese belief

The two people connected by the red thread are said to be destined lovers, regardless of time, place or circumstances. It is said that this magical cord may stretch or tangle, but never break. This myth is similar to the Western concept of soulmates or a twin flame. The legend has since also become a popular myth in Japanese culture and other East Asian cultures.

p/s: now i tend to jot down/save every little details that attracted me (i don't know till when it will last :P). u know, like the previous entries. i'd watched 'Mr. Brain' and most of my latest posts are related to it. this time, i watched 'akai ito' and i'd found one interesting myth to share. when i discovered something new or some facts that are interesting to share to, i love to write it. thus later, if i can't memorize or happened to have any disease that can erase memories, at least i have something to read and remember.. :)

Tuesday, September 15, 2009

@_@

can't sleep. asyik terjaga je sejak lelapkan mata td. nape eh?td b4 tdo, sbb susah sgt nk lelapkan mata.. saje je la men rubik. ne la tau, dgn ke'noobs'an aku tu ley pejamkan mata kan.. tp, still duk terbuka lg mata ni walaupun kepala b'denyut sakit. next, aku capai lak discovery channel nye magazine. adeh2.. makin segar bugar lak rase. kepala neh xtolah nk cite sakitnye.T_T asalnye tanak la bangun untuk b'sahur arini. memandangkan td da minum air before nk tdo. tp, cm sia2 lak duk t'baring atas katil..rumet g kafe lak beli makanan tuk b'sahur. then, call rumet nk mintak belikan nasi putih n nk panaskan lauk yg masak time berbuka smalam. tp, nasi putih tade lak kt kafe. dah abes lah agaknye. kul 5 da pon.

so, t'paksa lah merajinkan diri sedikit. kuarkan ape yg patut from fridge n masak air dan juga pau roti rumet. haha! jadilah..~ alhamdulillah.. kenyang! ngee~ eh, xsdar lak mase makin menginjak imsak.~ wuu.. next! mata neh semakin segar bugar lak die.. jum2.. prepare tuk solat subuh lak. kalo pas subuh stil xpat pejam mata, cm nk g jogging lah. sure bile masuk office kang jd xbtol. haha! :P xpon, jd cm kat bwh tu...; heee~ :Pp/s: Ape2 pon.. selamat menunaikan ibadah puasa yang hanya tinggal beberapa hari saje lagi. dan marilah same2 kte tingkatkan amal kte pada bulan mulia ini.. :)

Monday, September 14, 2009

Little crazy thing

Have you ever been obsessed or crazy about someone? What about a crush or an infatuation? Do you recall how you were unable to think of anything but that other person? How ’bout the mood swings from euphoria to despair? Do you recall feeling addicted or the way separation only amplified the longing? Do you recall the depression, frustration, and embarassment associated with an unreciprocated crush? What about the craving for union and the possessiveness?

If so, then you know first-hand something about this crazy little thing called “love.” It is sweet and bitter both – a craving we won’t let go of and that won’t release us even if we want it to. That intense romantic focus provides a sense of complete and permanent devotion (which turns out to be inaccurate in fact) – even as it generates immense pain when it is unrequited or otherwise impossible. What creates this wonderful source of pain, this ache of passion – Cupid’s hurts-so-good arrow piercing the heart?

An Affair Of the Head: They Say Love Is All About Brain Chemistry.

* * *

It’s all about dopamine. This One Great True Love, this passionate thing we’d burn down the house and blow up the car and drive from here to there just to see the face of the dearest one. You crave it because your brain tells you to. . . .

Dopamine. God’s little neurotransmitter. Better known by its street name, romantic love. Also, norepinephrine. Street name, infatuation.

These chemicals are natural stimulants. You fall in love, a growing amount of research shows, and these chemicals and their cousins start pole-dancing around the neurons of your brain, hopping around the limbic system, setting off craving, obsessive thoughts, focused attention, the desire to commit possibly immoral acts with your beloved, and so on.

Some of these love chemicals in the brain, scientists measure by the picogram, which is a trillionth of a gram. How fragile, this crazy little thing called love.

* * *

In her most recent research, Fisher and colleagues gave 32 love-struck subjects an MRI scan while they viewed a picture of their beloved.

Boy, did their brains light up!

There are two shrimp-size things on either side of your brain called the caudate nuclei. This is the gear that operates bodily movements and the body’s reward system: “the mind’s network for general arousal, sensations of pleasure, and the motivation to acquire rewards,” Fisher writes. And when the test subjects looked at their sweeties, these things started singing “Loosen Up My Buttons” with the Pussycat Dolls! lol~

This then, kicked the party over to the tiny ventral tegmental area, a little peapod-size thingy that sends dopamine bopping around your head. This is what scientists call lots of fun.

A separate study by Italian researchers several years ago showed something else. Serotonin, another neurotransmitter in the brain associated with obsession, depression and racing thoughts, was greatly affected — right down to the molecular level — by romance and surging dopamine. People newly in love and people with obsessive-compulsive disorder showed the same lowered levels of the “platelet 5-HT transporter.” In other words, dopamine appears to suppress serotonin, which in turn triggers obsessive-compulsive thought patterns.

You can’t stop thinking about him/her. No wonder! he/she is hiding under a wet flap of cortex! Your brain is officially in love, and it officially is driving you crazy.

* * *

Cupid can’t last, you know. Oxytocin and other chemicals kick in, running around your brain to make you bond with your lover, producing a mellower, more sustainable relationship.

* * *

Dopamine leaves the scene of the affair, now running off into the nucleus accumbens, the insular cortex, the lateral orbitofrontal cortex, research by Fisher and others shows. Jilted lovers’ brains now light up in these areas when they look at pictures of their former flames — this brain matter is associated with taking big risks, addiction, physical pain and obsessive-compulsive disorders. This is why, researchers theorize, people become obsessed with lost love, and are driven, in extreme cases, to stalk, suicide, homicide, rubber tubing.

Regan, the California researcher, notes that such cases are rare, and may have more to do with existing mental issues than simple unrequited love. Still, she says, passion is destined to end . . . . Given this, she wonders if “we do our self a disservice by glorifying passionate love so much.”

“The search for eternal passion is very misguided,” she says. “It’s the search for the perfect high that keeps people discarding relationships right and left . You don’t feel the same way you did; people want to break up, instead of seeing it as normal.”

And so, alas. Even neurologists, to go with Shakespeare’s priest, now tell us passion is true love’s fool’s gold, a flamboyant dead end on the evolutionary chain of primate happiness. The only problem with this insight is that no one pays it any mind. Doomed passion may not make us right, and it may not even make us very happy. It only makes us human. It only makes us who we are.

Sunday, September 13, 2009

smiles versus brain

There are two types of smiles:
  • the first type is when human are in a situation where they think " i want to smile..." the brain's frontal cortex, which deals with emotion takes delicate control of the facial muscles to create a natural smile.
  • conversely, if you try to force yourself to smile the locomotor center sends the order "SMILE" to control the muscles. but, that doesn't go very well. the smile always ends up looking awkward.
in order to smile naturally, the frontal lobe which controls emotion creates it :)

Saturday, September 12, 2009

al-Qadr

Sedar tak sedar, Ramdhan semakin menginjak meninggalkan dan kita juga telah memasuki 10 malam terakhir, yakni malam Lailatul Qadar. sekejup betul masa berlalu tanpa kita sedari...

" masih saja aku terbuai
Badan terkulai, jiwa terabai
aku tahu, bukan Kau yang jauh..
tapi,
aku yang tidak acuh
aku dekati Kau hanya tika aku butuh
kini,
serasa sesak nafasku,
tandus...
namun ku masih kaku
tak jua ku reguk cawan cinta-Mu
dulu,
malam yg Kau anugerahkan
kulalui dengan percuma..
23 tahun..
jarang aku bersujud
pada dinihari seribu bulan
mungkin nurani tak sanggup menyangganya,
betapa takabburnya dan alpa,
ketika aku minta di mi'rajkan...
padahal jiwaku tak lebih daripada Firaun.
namun sungguh,
ingin aku temui Engkau,
sebelum ajal menjengah di muka pintu.. "
::uena::

::surah al-Qadr::
p/s: Marilah kita sama-sama meningkatkan amal jariah. Sesungguhnya bulan Ramadhan adalah bulan pilihan Allah swt untuk membuka dan memberi peluang kepada hambanya bermuahasabah diri dan melakukan ibadat semaksimum mungkin. Jadi terpulanglah kepada kita untuk memanfaatkan peluang ini sepenuhnya. Janganlah kita tergolong dalam golongan orang2 yang rugi di dunia dan akhirat.

Friday, September 11, 2009

fMRI

Functional Magnetic Resonance Imaging is a type of MRI that allows you to see which parts of your brain are active when you perform different tasks or feel certain emotions or sensations. brain again?? btw, you can blame tsukumo. an IPS's (Institute Police Science) neuroscientist which is cast by Takuya Kimura in Mr. Brain (read: jdo). it influence me to keep read about brain, do a lil bit research about brain and posting 'the brain' entries.

i'dhe found several articles regarding fMRI test. basically, brain activity requires energy and a good supply of oxygen-rich blood. The scanner can see the increase in blood flow to the most active parts of the brain because it can detect the difference between hydrogen nuclei in oxygenated blood and those in de-oxygenated blood. In this way the scanner builds-up a 3D map of which parts of the brain are working particularly hard.

fMRI mapping of the brain is used to find out how the brain carries out mental tasks and what parts of the brain are responsible for different brain disorders. you can use MRI scans to see what parts of the brain are active when your subject is doing various different things. Here are examples showing five different stimuli.

PainThe scan shows the regions of the brain that became more active when the subject's hand was heated to a painful level. Pain involves both sensation and emotion so different types of pain result in different areas of the brain being active.

Using fMRI scientists can start to understand how pain works, and how it might be possible to reduce painful experiences.

(MRI scan image highlighting the areas of the brain involved in feeling pain)

LoveIn one fMRI study the brains of people who were in love were scanned while they looked at photographs, some of their friends and some of their loved-ones. When they saw a picture of their loved one specific areas of the brain became active, suggesting that there is a specialised system in the brain relating to romantic love.

(MRI scan images highlighting the areas of the brain involved in feeling love)

JoyYour scan shows the regions of your subject's brain that become more active when he watches his football team score a goal.

Although some of these areas are related to the feeling of joy, some may be a result of different influences, such as the anticipation of a goal being scored. Deciding what the subject should do or see to isolate an emotion is perhaps the hardest part of fMRI studies.

(MRI scan image highlighting the areas of the brain involved when feeling joyful)

SmellThe scan shows the brain areas that are activated by smell. Smell is a complex sense and several different parts of the brain are needed to work out what a smell is, where it's coming from and whether you like it or not.

(MRI scan image highlighting the areas of the brain involved when feeling joyful)

FearThe scans show that when your subject is frightened, a brain structure called the amygdala becomes more active.

The amygdala is responsible for generating a range of negative emotions such as sadness, anger and disgust. It becomes less active when people perform non-emotional tasks, which is why keeping yourself busy when you're sad can make you feel better.

(MRI scan images highlighting the areas of the brain involved when feeling afraid)



Thursday, September 10, 2009

Human's brain

A little reminder for us.. ^^
" well, human..
things that happened or things from a long time ago.. they tend to forget them, don't they?
same like a person u fell in love with..
you forget their face or name, what you talked about, what fun you had together...
But,
if you actually happen to run into that person again,
you just sort of light up, you smile..
you remember the feeling of loving that person.
that happens because,
besides the brain's hippocampus and cerebral cortex there are lots of hidden pockets where memories pool.
the memories of being love by someone, the memories of loving someone, the purest emotions are buried in the deepest part of the brain, the limbic cortex..
they are locked there.
so that they will never ever be forgotten "
Tsukuma, IPS's neuroscientist- Mr. Brain

Glossaries:
  • Hippocampus: a major component of the brains of humans and other mammals. It belongs to the limbic system and plays important roles in long-term memory and spatial navigation.
  • The limbic system (or Paleomammalian brain) is a set of brain structures including the hippocampus, amygdala, anterior thalamic nuclei, and limbic cortex, which support a variety of functions including emotion, behavior, long-term memory, and olfaction

A letter to 16 years old chubby plus gemokkk girl ^^

hye uena,

ops, sorry for calling u chubby + gemokkk!! eventho u xgemuk pon lg skan. tapi, dun worry. juz wait for a few months, when u got an offer from mrsm. hahaha!! *evil laugh* yeah.. i noe, rite now u tgah b'sedey kan? always thinking bout boarding school and how badly u want to go there. i noe, u're passed ur PMR with flying color and u r d best student in this current school. and everyone hope too much on you. but till now u stil didn't get d offer!! dun worry dear..~ the time will come. juz wait a lil bit. saba ekk :) perhaps early of june u akan dpt dat dat offer letter. ops! t'bagitau pulak.. ok2, nnt da dpt dat letter pure2 xtau ekk. juz wait n see.. dat offer will change ur life afterall, since u r rilly2 hardworking girl. *ehem* ^^

ouh.. i lupe nk ckp. when u start ur new life there (mrsm), tlg jgn terkejut ye. for a year.. u akan membenci lelaki dan u xkn b'cakap dgn lelaki. semua ni gara-gara ur current bf. i mean, ur monkey's love (read: direct translation from 'chenta monyet' lol). he will cheating on u. (shud i called dat guy ur bf? eventho u guys err, i mean 'we' neva had any date with him? juz calling2 and jupe time di kelas je. (dats y die cari yg len kot. lol) but dun worry. slowly u'll change. men are not ur nightmare 'nmore. u'll communicate with them again. yeah, men. because u rilly have a good classmate. :) and u shud b thankful, every sem u will be in d dean's list. congrats in advance for u, babe!! yeah, u r also a good friend and a good listener. u'll have alot of friends in future. juz make sure to b nice to them or later u'll regret dat u won't ave any good memories u'd spent with them. but dun worry, u will have great memories there. i mean in tran-X. Ops, did i mention ur mrsm's name???? lol. soccay.. later u'll know wut i'm writing ere is true..

ahaaa!! i ave one surprise news for u. but before dat, juz take a deep breath and read carefully. rite now, u r d only daughter in ur family rite? and u ave two brothers. along and adik fitri. but, by 2003 ur mom will be pregnant and u'll discovered dat news until she's 6-months preggy. tu pon when u noticed ur mom's belly looks bigger than usual. ok, dun panic. i noe, u'r still enesen and don't shares such thing with mom like i'm rite now. eheee~ :) when u heard d news, u r the most happiest person!!!! at 1st ur hoping d fetus will b a baby girl. on 23rd october 2003.. and it is 3 days left before ur graduation in mrsm, mom delivered a cute baby boy. wah, again.. u'll b d only daughter in ur family. u'r happi with d news but d feeling mixed up. b'coz your parents can't attend ur graduation day. plus.. on dat day, u'll get a dean's list award some more. all of emotion mixed up. but, still.. u shud b thankful to The Almighty. ur bro.. i mean the baby delivered safely. and once again.. don't b surprised~..suddenly dad will turns up at ur graduation day and u cried... alot!! sgt2 terharulah katekan. ehee~ ^^

heyp2~~ u seem excited hearing dis story, huh?? haha.. the most interesting part is here. lalala~ after finishing SPM papers, u had a plan in ur mind to work as a part timer. u noe.. u'll get a job, babe!! guess wut? as a baby sitter to ur lil bro~~.. eheee^^ now, u'll realize the hardship raising a child and u will also have a great time with u lil bro, both of u will become close. i mean rilly close. hee~ hey, u noe.. till now he will listen to wuteva i said. he's such a good boy..^^

*ehem* ur happiness are not end ere. after a month resting from SPM, u'll get an offer from one great IPTS in Malaysia based on ur trial exam. is it great? i noe, u'r still down b'coz of d previous interview didn't went well. u can't go to Rusia to chase for ur dream. being a doctor is a great job rite? with a great income also~ haha. but, hey.. cheer up!! at UTP u'll realized wut u r destined to be. (ou, my... ere i go again. did i mentioned the uni's name? lol) i noe, now u r thinking that engineers are created for men. not women like us. i mean real women. hey stop that typical thinking plz.. u don't know till u try it first. after a month study there, u'll like it until u rejected the matriculation offer which offered ur dream path, being a doctor. and u'll love engineering until u apply JPA scholarship to further study on the same course in Japan. and u manage to go to the interview session but i think ur journey to study at o'c end there. maybe u r destined to be here. chill~~^^ dun easily giv up, k!

i noe, u'll love dis place. dis uni is quite not bad. the facilities are 1st class.. the library.. the halls.. everything is almost perfect!! u'll surrounded by tonnes of wonderful frens and u'll faced a lot of real life problems that will make u who i am rite now.. hey, hey, listen to me. life is a cruel but it is a great teacher, u noe :) u will learn more from it. start from ur frens who are alwiz there for u, ur seniors who are alwiz sharing their experiences, ur mirc's chatters and k5 underground forummers who are alwiz cheer up ur days... it'll be so wonderful!! ^^ eventho till now i'm not rilly succesful in my love life.. don't b afraid, babe. believe me. one day i'll find d rite man. coz' we'd learnt from d lessons ;)

sorry, i noe dis letter is quite long and gives u a lot of surprises..!! enuf till ere, i guess. maybe later u'll received 2nd part of this letter. who's know, rite? eheee~ ^^ i wish u gud luck and do ur best k, babe? do not hesitate and strive for ur goal! gambattene~~ xoxo

p/s: hey, i forgot to tell u. rite now u r not chubby anymore. dun worry bout ur figure. ^^ it will alwiz maintain hawt. hahahaha~lol kidding2 :P

with love,
uena'09 ^^

Tuesday, September 8, 2009

The Mayonnaise Jar

a few weeks ago, azim called and i'd a long conversation with him. he said i'd changed and have no time for myself. rilly? even me myself not realized it. i try to think of it and yeah, true. i've been busy for a couple of months. u noe.. preparing tuition stuffs, GA's workloads, and work as a RO. no, no, i'm not complaining bout those loads. juz to admit that my life is quite dull after they graduated. no more mapley session till midnite, no more gile2 things, no more wyg session... u noe wut, azim. rilly.. i rilly miss those moments. i rilly miss the moment when i hang out with u guys around me.

but hey, last week i juz had a blast. again, i hang out and celebrate Merdeka as not-a-single-independent-lonely-woman~.. lol :P i ave them (read: wonderful frens^^) around me. thousand thanx to klise, amal, eena, wani, farah, belle, yap n his gf. u guys make my day!! ^^ siyes, we had a tonne of fun and joys. from medan ikan bakar to old town white coffee, then to mcD and finally @ bistro (ahh.. i forgot the name. nvm~nearest waterfront lumut kot) yeah, 'm happi.. ^^

and a few days ago, i juz received an email from azim. i noe, he worry bout me. *terharu* he wrote; 'this one is dedicated for u and u need to read it'. ou, my.. u r so sweet. but, sorry coz not updating any.. but u noe, azim. my crazy schedule already finished. thus, i hope u'r not worried bout me. i'm ok.. and happi with my life. u shud concentrate on ur other half too..~ ^^ hey, kawen cpt plzz!! haha :D

ok.. ere is the email from him; 'the mayonnaise jar' enjoys~~

When things in your life seem almost too much to handle,
When 24 Hours in a day is not enough,
Remember the mayonnaise jar and 2 cups of coffee.

A professor stood before his philosophy class and had some items in front of him.
When the class began, without saying a word, he picked up a very large and empty
Mayonnaise jar and proceeded to fill it with golf balls.


He then asked the students if the jar was full.
They agreed that it was.


The professor then picked up a box of pebbles and poured them into the jar.
He shook the jar lightly. The pebbles rolled into the open areas between the golf balls.


He then asked the students again if the jar was full.
They agreed it was.


The professor next picked up a box of sand and poured it into the jar.
Of course, the sand filled up everything else. He asked once more if the jar was full.
The students responded with a unanimous 'yes.'


The professor then produced two cups of coffee from under the table and poured the entire
contents into the jar, effectively filling the empty space between the sand.
The students laughed.


'Now,' said the professor, as the laughter subsided,
'I want you to recognize that this jar represents your life.
The golf balls are the important things - Family, children, health, friends, and favorite passions
things that if everything else was lost and only they remained, your life would still be full.


The pebbles are the other things that matter Like your job, house, and car.


The sand is everything else -- the small stuff.


'If you put the sand into the jar first,' he continued,
'there is no room for the pebbles or the golf balls.
The same goes for life.


If you spend all your time and energy on the small stuff,
You will never have room for the things that are important to you.
So...


Pay attention to the things that are critical to your happiness.
Play with your children. Take time to get medical checkups.
Take your partner out to dinner.
Take time out with your friends.
There will always be time to clean the house and fix the washing machine.


'Take care of the golf balls first -- The things that really matter.
Set your priorities.
The rest is just sand.'


One of the students raised her hand and inquired what the coffee represented.
The professor smiled. 'I'm glad you asked'.


It just goes to show you that no matter how full your life may seem,
there's always room for a couple of cups of coffee with a friend.

what a nice philosophy, kn?^^

p/s: btw, for ur info.. my tight schedules already finished. and i'm back to normal. alwiz going back to my hometown..(almost every week kot!! hihi..best2!!) spending time with my family is the most precious things i eve had.. plus can't wait for along's new born baby!! heheee~~ along said, if his baby is girl, i can giv her a name. yippiieee~~!!! yeah2.. i have one in my mind. *Nur Qalesya* wahhh. xsaba!!

❤ Buzzer Beat ❤


read from here and suddenly ave an idea to post a new entry relating this drama series. nothing much to say.. rite now, i'm enjoying this jdorama. heee~ why eh?? of coz lah b'coz of this super duper cute + hensem+ macho+ adorable guy; yamapi!! ngeeee~ ^^ *bluch2* sgt2 jatuh chenta, hati tergolek-golek. lol!! :P basically, this drama is all about basketball and yamapi plays a roll as a professional basketball player for Arcs while keiko is a violinist. both of them are trying very hard struggling in their own world and tru this drama, i somehow realized that sooner or later we (read: young adults) will experienced difficulty in finding our confidence and dealing with pride in the working world. fuhh~ sound scary, rite?? soccay2.. that's one of the learning process in our life cycle, thus in future we will appreciate it more. ngee~ ^^

wuteva it is, juz enjoy our life to the fullest and dun forget to enjoy this drama!! hehe~


btw, lelaki-lelaki yg bermain basketballl sgt bergaya, ok~!! ngeee~~ *bluch2 lg*

Yamapi

Kitagawa Reiko

she's rilly2~~~~~~~~~~~~~ cute!!! cantek!!!~~ i like her lips. sexy2~!! ops, ter'lessy' kejup. :P btw, bout her lifes in this drama... hurm2, start with a normal-boring-single-lady@violinist-who-is-always-search-for happiness. she always mumbling with her best friend, mai bout -when-they-will-meet-their-destined-man and unexpectedly, one sweeeet day she met kamiya who's lost his cellphone on the same bus. and she return the phone to kamiya's coach (ops, sorry.. i don't remember his name.. ) instead of the owner. but anyway, they'd met by fate. slowly, love grows between both of them when kamiya is breaking up with his current gf, natsuki (cast by aibu saki). the plots are rilly awesome and make my heart fluttery. ngee~ by looking at both of them (kamiya & riko) or during the kissing scene between both of them, i'd melted!! lol~ euww, terjiwang sekejup :P

same as riko, i juz want to adapt these story in my life. single? yerp! tends to double? of coz!! lol~ juz wait for d
rite person to pop up in front of my face. haha!! kidding2~ no need to hurry, babe~ it will come without u realize it. ne la tau, kot2 tbe2 t'jupe basketball player lak kan. lol!!!~~ :D

below are scenes from episode 05, where at the end of the drama, when heard a weird sound from kamiya's voice, riko felt uneasy and running to the training camp where's kamiya stayed and they bump into each other and........~~


ano~err.. *speechless*

*gasp❤*

p/s:*melt*melt* hahaha!!

Wednesday, September 2, 2009

mungkin seperti wanita bekerjaya yg hidup tanpa teman :P

Atau mungkin dgn erti kata lain 'independent woman'. lol~ cm kelakar pulak tajuk entri neh. heee~! disebabkan terlalu byk mengadaptasikan cerita-cerita atau babak-babak drpd filem, series, anime, cerekarama dan mcm2 lagi dalam kehidupan sendiri.. maka, terjadilah babak seperti tajuk di atas. ngee~ *bluch2*

nk dijadikan cerita, selepas abes ngaja tution which was my last day aja haziq.. mmg da plan awal2 nk g ipow amik gamba convo and nk shopping sket2.. i mean, shopping untuk brg2 dapur. tp, disebabkan minggu tu adalah minggu kemerdekaan dan akan cuti selama 3 ari, maka osmet2 suma tade- so, tggal aku sorg2 terkapai2. lol~ btw, xde la terkapai mane pon. cume duk sorg2 agak scary jugak lah. bile bgun sahur sorg2 nk masuk dapur. walopon bulan ramadhan, tp kepala aku ni ske sgt pk pelik2. adeh2~~

so, pergilah aku ke ipow sorg2..ulang skali lagi, SORANG2~ berbekalkan imaginasi yg satu; wanita bekerjaya yg hidup tanpa teman.. aku pon g je la amik gamba n jusco. wahh, best jugak! terasa dah dewasa, babe~~ haha! smbil jejalan tu, aku usha2 jam n sempat la beli jam selai. hihi.. pastu ternampak lak kat bahagian budak2, ade jual baju melayu and ade color yg sedondon ngan theme color raye kali ni. sbb adik2 aku tade lg baju melayu.. so, aku pon dgn murah atinye beli 2 pasang baju raya untuk adik2 aku. cm best lak rase... bile belikan brg2 untuk adik2 dan family ^^

misi mcm berjaya!! hihi ^^ dlm kepala, misi;wanita bekerjaya yg hidup tanpa teman; objektif tercapai! hahaha~~pastu g lak kt bahagian brg2 dapur. beli sket2 ape yg patut untuk masak spaghetti buat bekal berbuka nnt.. wah~ complete rutin hari sabtu aku sebagai wanita bekerjaya yg hidup tanpa teman!!! haha~:D

Thursday, August 27, 2009

Bookfair @ UTP

td sesaje je la lintas2 kat depan book fair kt pocket D tu. xto la angin ape ari ni tbe2 nk usha2 buku2 kt situ. then, bile lalu kat satu booth ni.. this chinese guy promot kt aku magazine2 yg die bwk tu.. byk jugak lah.. malas lak aku nk list down kn kat sini. btw, bukan nk cite pasal magazine2 tu pon. tp, nk cite pasal promotion die yg aku rase sgt2 lah berbaloi!!! korg xcaye? meh kte belajar matematik ari ni...

ok, untuk dpt promotion tu aku kene langgan magazine yg weekly release.. cm the time, bizz week, newsweek dan ape ntah lg. xigt~ then, if langgan setahun akan dpt pilih 2 lg magazines yg kte nk langgan. tp, juz bayar untuk langgan weekly magazine tu je. dan kalo langgan 2 thun or 3 thun, dpt pilih 3 magazines yg len. so, untung x??

newsweek == RM12
setahun == RM12 x 52 weeks ==RM 624

tapi, disebabkan ade promotion td.. aku juz kene bayar RM449 je for 1 yr. so, amacam ?? worth x?? tapi, aku langgan for 2 yrs. so aku kene bayar RM898 and dpt 4 diff magazines monthly selama 2 thun!!! best2~~ kalo lah nk beli 4 magazines neh tiap2 bulan.. mau beribu2 jugak abes..-_-" kat bwh ni adalah magazine2 yg aku langgan tu~ heee!! ^^




p/s: terase dewasa kejup.. haha!!

Saturday, August 15, 2009

convo!!


alhamdulillah... :)

Tuesday, August 11, 2009

sawang-sawang dan debu-debu

fuhh...fuhhh...~~ *hacchhhooommm!!!* *hacchoooommmm!!* haaaccc..~* aaa!! berdebu nye la hai blog aku ni. sebulan lebey beb x update. hahaha!! tgok2.. kan da bersin2 da. punye la byk sawang ngan debu2 neh.. lol

*cuci, lap2 sket*
haaa~~ bru nmpak comel sket.. kan~ kan~ hihi :P btw, lame kan xupdate blog ni. mesti sume org da lupe aku penah ade blog. (padahal bru je sebulan. wahaha:P) mesti sume org igt aku bz kan? kan? ne de bz.. tp, bz la jugak.. tp, selagi aku ade mase untuk makan n tdo, kire xbape nk bz la kan? haha!

nape aku xpenah/jrg on9 malam2? nape aku xpenah masuk mirc? nape aku jrg masuk k5? nape? nape? nape? lol --> sbb bilik aku port lan rosak. wuuu~~ T_T seigt aku, setakat ni da hampir lbey 3 kali da aku g komplen2 kat itms. tp, die xdtg2 jugak repair aku nye port tu. smpai ati, dorg!! T_T

anti-sosial?
ne de aku anti-sosial weyh. yela2, aku ngaku. aku jrg masuk mirc, aku jrg masuk k5, aku on9 siang2 je.. tu pon kdg ade kdg tade, kan. tp.. siyes aku xanti-sosial. ne deee~ cume sbb xde internet connection je. sbb tu aku menyepi memalam. tp, facebook aku active je, kn!! hehehe :P
mapley session? aa~ i'm too old for dat stuff. ops!! haha~ x, la.. xtually dis month quite bz. tp, smpat lg la makan-tdo. heee~ nk harapkn g mapley n lepak2 smpai ke pg.. err, mmg tak lah kan. xmampu, babe~ kang xbgun g keje kang. haha!

yelah2.. aku ngaku, dis month xde mase sgt untuk keseronokan diri sniri, kurang mase untuk family dan kengkawan. tp, nk wat cane. UPSR nk dekat da weyh, pastu mane dgn convocation lg, mane dgn project lg, mane ngan study lg, mane dgn GA work lg, mane dgn training insurance lg.. wuwuwuwu~ insyaallah, after august akn kurang sket bz.. ade la sket2 ruang nk b'seronok2. ngee~

15/8 == keje!!
aku nk convo weyh, tp kene keje ari sabtu. (tp, cm everyday == weekdays je. haha! aku rase cm aku da xde weekend da. adeh2!) disebabkan Tun M nk dtg buat soft-launch di blok P (blok di mana aku b'kerja skan ni) t'paksa la b'kerja ari tu. tp, project leader da siap janji2 ngan ktorg.. later kitorg akan dpt extra cuti sehari. yay!! ngeee~

sori ye kengkawan, kalo time convo nnt mcm xsempat nk b'suka ria sgt :)

bunge
haa~ smalam mak sebuk2 call tnye aku nk bunge ape tuk convo nnt.. *terharu* ngeee~ aku ckp,la.. xkesah pon mak. ikot mak la. hehe~ so, *ehem* untuk sape2 yg terase2 nk kasik bunge kat aku time convo nnt, dtg la session pg ye. sbb CV, CHE, dan BIS nye session pada morning session. hik3 :P haa~ jgn lupe bwk hp pulak ye, yelah.. nnt nk kasik bunge n nk carik aku tgah2 crowd kat chansellor hall tu susah kot. so, koling2 la ye kalo nk kasik bunge tu. hahaha!!!!
kidding~ ^^

Thursday, July 9, 2009

I'd cried a lot!! T_T

while waiting for sahur, I'd watched FO ep 52 and ep 53. the most sad and teary episodes. and I'd cried trought out the episodes untill 3 am. why?? because that were the final episodes for the sweet & savage yejin (Park Ye Jin) and the clumsy chunderella (Lee Chun Hee). the time has come for both of them. even tho, they'd spent only one yr with the family, but there is a bunch of memories were created which we will savour and remember it forever deep inside our hearts.. playing alot of fun games, cooking delicious dinner for the family, breakfast duty, cacthing chicken (credit to yejin ^^), and being a scuba-divers for the family (credit to chun hee).


ou, my... when i watched it, i just cried and cried....... especially the breakfast part... when each of them starts to cry after one another... and chunhees sad face just made me feel so sad with them leaving the family :(


I can't imajine Family Outing without Yejin & Chunhee. Not being too much, but you would know how it feels if you watch Family Outing every week. :( Wishing both of them the best, & hope the new members is fun like the others. Even though they can never be replaced, i think they picked the right 2 ppl to join family outing and i hope that they fit in well! chun hee, yejin.. fighting!!!!!! :)

Wednesday, July 8, 2009

ouh, lelaki!!

wah~ inilah penyakit aku. kalo skali da update tu, nk update je manjang. bile skali da malas nk update tu.. mmg malas ah! ngeee~~ gommnenne.. :P pasni i'll try to find some anti-biotic to prevent this disease, ek.. jk! hihi

ha~ jz wanna share some stories pasal several frens of mine. some of d stories are rilly... sweet!! and some juz a lil bit bitter or perhaps, they are too much emotions? lol

::cerita 1::

i jz noe him for a few months, and die sgtlah best untuk dibuat kwn and *ehem* bf! lol..no, no.. kidding :P tau, nape aku ckp die best kalo dibuat bf?? die neh amatlah sweeeeeet!! y i said so?? haa.. he has a LDR (long distance relationship) with the gf. for about 3 yrs pluss LDR within d country. but suddenly the gf got an offered to further study d oversea. and... from this point lah start miscom and all of d stupid stuffs.. and suddenly the gf asked for a break up b'coz the gf tought dat there's no understanding between both of them. but this sweet man doesn't giv up. he's alwiz pujuk the girl. smpai lah one fine day he decided to go to d country where the gf study and his purpose jz to make up with the gf. sgt2 sweet kan?? igt murah ke nk ke oversea? kalo die from family yg kaye raye xpe, la kan.. but he's jz a normal ordinary guy. and die sanggup keluarkan saving die beribu-ribu, semata-mata nk pujuk the gf. wut an effort!! kalo the gf xterharu lagi and tak percaye lg dgn ketulusan hati dis guy.. xtau lah kan.. nk ckp ape. after all, he's rilly a good man. i wish u all d best, dude.. :)

p/s: rite now he's trying his best to complete d mission.. ^^

::cerita 2::

okeh.. langit xselalu nye cerah kan? pasti mendung kelabu kan di bawa awan. same goes with d guy. xsume lelaki baek or boleh diharap. err... ade kaitan ke ngan perumpamaan kt atas tu? haha.. lantaklah. :P btw, aku agak menyampah dgn sesetengah lelaki (baca: tidak semua). nape aku nyampah? ok. cmni cite die. korg rase menyampah x bile dgr lelaki (baca: mmber lelaki korg) yg da ade gf tbe-tbe ckp kt korg; "if gf i xde, u la pilihan i" or "u noe wut.. u r my 1st choice" wudde..~ apsal perlu ckp cmtu?? perlu ke?? so ape gune gf korg tu? perlu ke perempuan di rank sebegitu rupe? nk suke/bercinta perlu ke disusun atur atau di ambil nombor giliran? perlu ke? kalo da namenye kawan, kawan je la.. tayah nk rank 1st, 2nd or 3rd choices after ur beloved gf. xkn la kalo korg nk bercinta dan berkasih syg tu ade degree of love lak? kalo da btol2 syg.. cinta... kasih.. bercinta lah!! tayah pastu nk ske2 ati ckp kt org itu dan org ini ko nombor satu, ko nombor 2.. dan seterusnya. bukannye nk tunggu giliran kt toilet ke.. kt bank ke.. post office ke, kn. pelik... haish! tapaham aku. siyes tapaham.. adeh2. ni yg emo ni. lol :P

::cerita 3::

sweet talker!! ini lg satu yg nyampah.. ckp je sweet smpaikan ley buat org cair macam makeup yang mencair di bawah panas terik! (lol.. bapak taley blah perumpamaan ni. xsedap langsung!!). padahal...juz main2 n xmaksudkan pon ape yg dorg ckp tu. bajet cm nk test market je. so, kepada perempuan2 di luar sane.. dun easily fall in love dgn lelaki-lelaki yg menanam tebu di pinggir bibir. dorg ni umpama tin kosong kadg2 tu. bising je lebih. padahal nothing!! aik.. cm anti-lelaki lak aku. hahahaha~ :P tp siyes, perempuan-perempuan patut dgr lagu "hey ladies"; rossa. baru t'bukak sket mata. lol.. (tbe2 nk promote lagu rossa kan.. :P)
---------------------------------------
aa~~dah2. tanak mengarut da. kang ade org ckp aku anti-lelaki lak... lol :D ne de. cume jz mengekspresikan ketidakpuasan ati je. kadang2 kene gak b'suara. kalo diam je.. kene pijak2 kang. macam-macam perangai lelaki ni. aku tak kata perempuan ni sume baek. ade je yg buruk.. tapi, disebabkan entry kali ni pasal 'ouh, lelaki' (tajuk taley blah kn?? tbe-tbe t'igt kegedikann nana n fara fauzana.. lol) dats y, ckp pasal lelaki je. so, sesape yg nk wat pasal 'ouh, perempuan' ke, 'ouh, ladies' ke... 'ouh, bi**h' ke.. di persilakan.. haha~ :P

lately neh cm ske gile tgok cite korea. tp jdo tetap di hati.. hihi ^^ so, enjoy d pictures of lelaki-lelaki pujaan hatiku~~ ngeee..!! :P

Lee Dong Gun
Lee Dong Wok
Lee Jun Ki ::love::
Lee Jun Ki
Chang Min-DBSK
Bi Rain
Dae Sung
Yutaka Takenouchi ::with love::
p/s: i love him damn much.. tru dat jdo- with love i got my mirc's nickname. teruterubozu. wah.. lame xmen mirc.. ~